Projekt líhneme kuřátka

Naše škola a školka si v týdnu od 23. do 27. září zapojila do velmi netypického projektu Líhnutí kuřátek.

Děti ve školce, ve škole i ve školní družině mohly na vlastní oči sledovat zázrak líhnutí. Z celkem tří líhní vždy po pěti vejcích se nám během dvou dnů vylíhlo celkem 12 kuřátek. Další den se ještě kuřátka hřála v líhni a poté jsme si je přendali do zahřívacího boxu, kde už dostali vodu i jemně namleté obilí. Z boxu jsme si mohli kuřátka opatrně vytáhnout a pomazlit.

Samozřejmě jsme si ve školce, v družinách i v jednotlivých třídách na 1. stupni v průběhu celého týdne povídali o tom, jak náročné to má kuřátko než se mu podaří se z vajíčka vyklubat. Potřebuje k tomu nejen zobáček, ale i nožky. Jak je důležité, aby v líhni byla pravidelná vlhkost a teplo. Jak si kuřátko musí po namáhavém líhnutí odpočinout a nabrat sílu. Viděli jsme, jak jsou čerstvě vylíhnutá kuřátka mokrá a postupně osychají a jsou z nich malá žlutá opeřená klubíčka.

Celý týden projektu byl pro nás všechny hodně emotivní a určitě budeme rádi, když se nám podaří si celý projekt s vajíčky a následně kuřátky zase někdy zopakovat.

 

Fotogalerie

 

/DU/